Tips Wanita Berjaya

  • Whatsapp

Penulis: Fitriah

 

Read More

banner 300250

Wanita masa kini bukan lagi hanya setakat menjadi suri dalam rumah tangga semata. Anak-anak muda wanita juga tidak lagi tertutup dari peluang-peluang pendidikan, dan pekerjaan sama seperti lelaki. Semuanya berdiri dan duduk sama tinggi, dan sama-sama penting dalam memajukan ekonomi keluarga dan negara. Wanita boleh dikatakan sebagai multi-tasker terhebat kini dengan peranan sebagai ibu, isteri, anak, pekerja, malahan ada yang turut bergelar usahawan berjaya.
Wanita yang berjaya bukan saja mempunyai sokongan dan penghormatan yang tinggi daripada orang sekeliling. Malah wanita-wanita yang berjaya ini tentunya memiliki aura dan karakter yang tersendiri yang menjadikan mereka begitu dikagumi. Ini adalah antara 10 karakter yang paling dominan dimiliki oleh wanita yang luarbiasa.


1) Perwatakan positif
Minda yang positif akan terserlah pada perwatakan yang positif. Wanita, malah sesiapa sahaja patut memiliki minda dan pemikiran yang positif. Idea-idea yang terhasil daripada pemikiran sebegini selalunya memang menakjubkan dan terbaik. Fokus pada perkara, perkataan dan perbuatan yang positif dalam seharian. Bergaul dalam lingkungan individu yang bersemangat, menginspirasi dan mereka yang percaya dengan kebolehan anda.

2) Mampu mengharungi cabaran
Jadikan pengalaman lalu yang kurang enak sebagai pemangkin semangat dan panduan untuk lebih maju dan kuat. Hidup tanpa cabaran bukanlah sebuah kehidupan yang sempurna. Cabaran dan halangan membantu anda untuk lebih yakin, bijak, dan peka tentang situasi sekeliling. Visi yang jelas, cita-cita yang tinggi semuanya hadir dari satu rasa atau pengalaman yang tidak memuaskan hati. Work towards better.

3) Pemikiran yang tegas
Wanita yang berjaya memiliki corak dan gaya pemikiran yang tegas. Mereka tegas menyatakan apa yang mereka mahukan. Mereka yakin, berkuasa dan menonjolkan sisi imej yang hebat. Namun tegas tidak bermakna mereka ini dictator. Mereka tegas tapi sedia untuk menerima kritikan membina, dan berbincang dalam mencapai kesempurnaan bagi sesuatu perkara.

4) Berhati lembut
Emosi wanita memang mengagumkan. Mereka empati. Mereka mampu untuk meletakkan diri dalam situasi orang lain, dan kemudiannya menjanakan idea bagaimana untuk memperbaiki kehidupan mereka. Karakter inilah yang menjadikan mereka cukup berjaya sebagai seorangĀ influencer.

5) Berintegriti
Wanita sebegini tidak menjadikan orang lain sebagai batu loncatan, dan tidak menjadi gunting dalam lipatan. Mereka mahu berjaya tapi mereka tidak sewenang-wenangnya dikaburi oleh wang dan nama. Mereka lebih senang berjaya dari bawah, membina kepercayaan dan penghormatan dari orang sekeliling. Ini penting dalam bisnes, mahupun kerjaya lain kerana manusia tentunya akan berurusan dengan mereka yang dipercayai.

6) Bijak mengatur kehidupan
Keluarga dan sahabat handai, kesihatan, kekayaan dan spiritual. 4 perkara ini perlu seimbang kerana tiada erti jika anda kaya, tapi sendirian, kaya tetapi sakit, atau kaya tetapi jiwa dan rohani tidak tenang. Hidup yang stabil dan seimbang membantu untuk diri anda kekal optimis dan berpandangan jauh.

7) Mempunyai matlamat
Matlamat adalah perkara terpenting yang perlu ada bagi setiap orang yang mahukan kejayaan. Dan wanita yang berjaya, pasti mempunyai matlamat yang jelas, realistik dan mampu dicapai. Biar ianya jangka pendek, atau jangka panjang, mereka catat, rekod dan telitikan dari mula tentang apa, kenapa, bila dan bagaimana mereka akan capai sesuatu perkara itu.

8) Sentiasa terdorong
Wanita yang berjaya tidak pernah berhenti mencari pembaharuan dan penambahbaikan dalam setiap situasi. Dan setiap kali mereka lakukan itu, mereka sentiasa bersemangat, yakin dan teruja.

9) Guru yang hebat
Mereka adalah seorang pendidik yang terbaik. Mereka mampu mencurah ilmu, serta menyalurkan semangat mereka untuk turut dirasai bersama orang lain. Mereka membina leader masa depan. Mereka tidak bergerak sendiri, mahupun menyimpan rahsia kejayaan sendiri.

10) Sentiasa fokus
Wanita yang hebat sentiasa fokus. Sungguhpun mereka teruji dengan pelbagai cabaran dan tolakan dari luar, mereka tidak pernah lari dari matlamat utama. Malah cabaran dan dugaan itu membuatkan mereka lebih kuat berpegang pada apa yang mereka mahukan.
Jika anda rasa anda mahu untuk jadi wanita yang berjaya, anda harus memiliki semua 10 karakter ini. Masa depan anda ditentukan oleh siapa anda sekarang. Dan tidak kiralah anda siapa, seorang anak, seorang ibu, isteri, pekerja, mahupun usahawan, untuk berjaya, anda tidak boleh cepat putus asa. Sampaikan dan kongsikan pesanan ini kepada wanita-wanita di sekeliling anda.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *