Tips Penjagaan Kulit Untuk Remaja

  • Whatsapp

7 Tips untuk Mengubati Jerawat, Membuang Mengeringkan Berminyak, dan Menjaga Kulit Anda Sihat

Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk kulit anda adalah menjaga setiap hari. Penjagaan kulit harian yang baik akan membantu mengekalkan kulit jerawat dan kulit berminyak, dan menjadikan kulit kelihatan lebih baik.

Tetapi menjaga kulit anda tidak perlu mengambil banyak masa, dan anda pasti tidak memerlukan sekumpulan produk mahal. Rutin penjagaan kulit harian anda boleh menjadi cepat, ringkas, dan murah.

7 tips ini akan membantu anda mengembangkan rutin penjagaan kulit yang hebat yang berfungsi untuk belanjawan anda dan kehidupan anda.

1 -Produk Penjagaan Kulit Mahal Tidak Diperlukan

Anda benar-benar tidak perlu menghabiskan satu tan wang pada garis penjagaan kulit mewah. Produk yang boleh anda beli di kedai ubat, walaupun jenama generik atau kedai, akan berfungsi dengan baik.

Oleh itu, melainkan jika anda mempunyai wang untuk membakar produk mahal, lupa nama jenama.

Fokus lebih lanjut mengenai bagaimana ia membuatkan kulit anda terasa. Jika anda suka dengan cara yang anda rasa, anda suka bau, dan anda suka harga, itu adalah produk yang baik untuk anda.

2 -Membersihkan Dua Kali sehari (atau Lebih jika Anda Peluh)

Cuci muka anda sekurang-kurangnya dua kali sehari, pagi dan malam. Dan kerana peluh boleh membuat jerawat lebih parah, anda akan mahu membuang pembersihan tambahan selepas kelas gimnasium, amalan sukan, atau selepas bekerja.

Dove, Cetaphil, dan bar Neutrogena adalah pembersih murah dan lembut, sempurna jika anda menggunakan rawatan jerawat kering. Anda juga boleh memilih pembersih yang mengandungi benzoyl peroksida , jika anda memerlukan produk rawatan jerawat.

 

3 – Ditch the Scrub

Apabila anda pecah, anda mungkin merasakan merebut gosok dan pergi ke kulit anda. Jangan!

Menggunakan scrub kasar yang kasar akan merengsakan kulit anda, boleh merobek tabir keluar jerawat yang cuba sembuh, dan biarkan kulit anda kelihatan lebih merah dan meradang daripada sebelumnya.

Pengelupasan adalah penting, tetapi ada cara yang lebih lembut untuk melakukannya. Daripada penggosok yang kasar, cuba asid glikolat over-the-counter atau “asid alpha hydroxy” (ini pada dasarnya topeng yang membuang sel-sel kulit mati).

Banyak rawatan jerawat sudah melakukan kerja pengelupasan. Jadi jika anda menggunakan apa-apa ubat jerawat preskripsi ( Retin-A Mikro , isotretinoin , Differin , dan lain-lain) anda tidak perlu exfoliant tambahan. Ia hanya akan merengsakan kulit anda.

 

4 – Dapatkan Astringent untuk Kulit Super Oily

Jika kulit anda mengeluarkan minyak, astringen adalah apa yang anda perlukan. Astringen (kadang-kadang dipanggil toner) mengeluarkan minyak dari permukaan kulit, dan biarkan kulit anda berasa bersih dan segar.

Pelajar OTC yang mengandungi asid salisilat adalah pilihan yang baik untuk kulit yang rosak. Sekiranya kulit anda cenderung sensitif, pilih produk bebas alkohol.

 

5 – Melembapkan Harian untuk Menenangkan Kulit Ketat, Kering, Kacau

Rawatan jerawat boleh membuat kulit anda menjadi kering, tetapi menggunakan pelembap yang baik setiap hari dapat membantu kulit anda berasa lebih baik.

Caranya adalah dengan memilih pelembap yang mengatakan bebas minyak dan tidak bersalah . Dengan cara ini, ia tidak akan meninggalkan anda rasa berminyak dan tidak akan menyumbat liang-liang anda.

Anda mendapat mata bonus jika anda memilih pelembap yang mempunyai SPF! Gunakannya setiap hari dan anda akan melindungi kulit anda dari matahari.

 

6 – Jangan Pop Pimples

Sukar untuk tidak jerawat pop! Tetapi cuba untuk memerangi dorongan, dan biarkan mereka sahaja. Jerawat pop timbul merosakkan kulit, dan boleh menyebabkan bintik hitam dan parut.

Tetapi tiada siapa yang mahu berjalan-jalan dengan kepala putih yang besar di wajah mereka. Daripada memerah mereka, mengecilkan mereka dengan rawatan tempat semalaman. Bagi orang-orang cacat yang hanya terbakar-putih-putih, kompres hangat boleh membantu dengan cepat (dan perlahan-lahan) longkang.

Jika anda benar-benar mesti menyingkirkan jerawat itu sekarang, sekurang-kurangnya mengeluarkannya dengan selamat .

 

7 – Lihat Ahli Dermatologi (atau Pakar Perubatan Utama Anda)

Walaupun anda menjaga kulit anda dengan sempurna, jerawat boleh berlaku. Kadang-kadang, anda boleh mendapatkannya di bawah kawalan dengan produk jerawat yang anda beli di kedai .

Tetapi jika anda telah mencuba rawatan jerawat yang dibeli di kedai, dan anda masih berbuka, sudah tiba masanya untuk melihat ahli dermatologi. Mereka mempunyai ubat-ubatan preskripsi yang lebih kuat daripada produk OTC, jadi anda akan mendapat hasil yang lebih baik.

Berita baiknya ialah, walaupun jerawat adalah perkara biasa pada usia anda, anda tidak perlu menunggu sehingga anda membesar. Dengan penjagaan kulit yang baik dan ubat rawatan yang betul, anda boleh mempunyai kulit yang lebih jelas.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *