Tips Muka Glowing

  • Whatsapp

Penulis: CikSya

Selagi mana ia dilakukan secara rutin, anda pasti boleh mendapatkan wajah yang lebih cantik dan bercahaya secara semula jadi.

Read More

banner 300250

Setiap orang pasti mengimpikan kulit wajah yang cantik dan sihat. Terdapat banyak cara untuk dilakukan dan salah satu daripadanya adalah dengan penjagaan wajah secara semula jadi. Cara ini bukan sahaja dapat mencantikkan kulit wajah ia juga lebih sihat dan selamat. Tetapi sayangnya, ramai dikalangan kita yang lebih memilih cara dengan kesan segera untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah tanpa memikirkan kesan sampingan lain.

Salah satu cara yang dapat diamalkan ialah dengan penggunaan air mawar. Ya, air mawar telah lama dikenali sebagai salah satu produk kecantikan yang paling baik bukan sahaja untuk wanita tetapi juga lelaki. Bunga mawar sendiri sangat sinonim dengan aromanya yang harum bahkan juga ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kecantikan dan kesihatan kulit wajah.

Air mawar adalah air wangi yang terhasil daripada air rebusan kelopak bunga mawar dan ia juga mengandungi sekitar 10-50 peratus minyak mawar. Air mawar juga mempunyai sifat antiseptik dan antibakteria yang bermanfaat kerana kesannya yang sangat menenangkan pada kulit. Kandungan vitamin A, C dan E yang sememangnya baik untuk kulit wajah dan juga dapat membantu melawan proses penuaan kulit.

Bagi anda yang ingin tahu apa lagi kebaikan dan manfaat air mawar, sini kami senaraikan 5 manfaat yang dapat dilakukan daripada air mawar. Jom kita lihat!

Menjadikan Kulit Wajah Lebih Bercahaya (Glowing)

Manfaat pertama air mawar ialah dapat menjadikan kulit wajah lebih cerah dan bercahaya. Wajah yang glowing tidak semestinya anda harus berkulit putih seperti orang Korea. Tetapi wajah glowing ialah mempunyai kulit wajah yang sihat, halus dan kelihatan lebih lembap. Kulit akan kelihatan lebih bercahaya apabila terkena sinaran matahari atau cahaya yang terang. Ianya bukan disebabkan oleh krim atau minyak tapi kerana kulit wajah itu sendiri yang lebih sihat.

Jadi, untuk mendapatkan kulit yang lebih bercahaya atau glowing, anda tidak perlu pun mengeluarkan belanja yang besar, cukup hanya dengan menggunakan air mawar. Air mawar mengandungi pH 5.5 yang dapat menyeimbangkan pH level kulit wajah sehingga dapat membuatkan kulit dalam keadaan normal, tidak kering dan dapat mengawal minyak yang berlebihan pada kulit wajah.

Merawat Jerawat

Manfaat kedua air mawar ialah dapat mengurangkan jerawat pada kulit wajah. Anda boleh membeli produk kecantikan dengan harga yang berpatutan yang diperbuat daripada bunga ros. Air mawar juga mempunyai sifat antibakteria dan antiseptik yang berguna untuk merawat masalah kulit yang disebabkan oleh bakteria penyebab jerawat.

Bukan itu sahaja, air mawar juga dapat mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan pada kulit wajah serta membersihkan kotoran yang terlekat pada liang pori yang juga penyebab jerawat serta bintik hitam pada kulit.

Anda hanya gunakan air mawar sebagai pencuci muka dan jadikan ia sebagai rutin selama 3 hingga 4 minggu dan anda boleh lihat sendiri hasilnya!

Antipenuaan

Tanpa kita sedari begitu cepat masa berlalu dengan proses pertambahan usia dan perkara ini memang tidak dapat dielakkan dan setiap orang harus melaluinya. Tanda-tanda penuaan yang paling ketara adalah perubahan tekstur pada kulit wajah seperti kedutan atau garis halus.

Tetapi ada juga yang mengalami proses penuaan pramatang. Ini boleh berlaku kerana tabiat kita sendiri yang mempercepatkan proses penuaan kulit. Ia bermua dari cara pemakanan secara sembarangan yang kita ambil, tidak merawat kulit dengan cara yang betul dan kerap terdedah kepada pencemaran dan sebagainya.

Kandungan antioksidan yang terdapat pada air mawar tidak hanya bermanfaat untuk kulit secara keseluruhan tetapi juga lebih kepada kulit wajah. Hanya dengan menggosokkan air mawar pada muka secara teratur, diyakini dapat mencegah kulit dari kendur dan berkedut sebelum waktunya.

Meredakan Iritasi Atau Ketagalan Pada Kulit

Manfaat keempat air mawar ialah sebagai agen anti-radang. Ia mampu membantu merawat beberapa penyakit baik dalaman mahupun luaran. Oleh itu, ia dapat digunakan bagi meredakan iritasi atau kegatalan pada kulit. Misalnya akibat daripada kulit terbakar terkena sinar matahari atau sunburn, penggunaan bahan kosmetik yang membuatkan kulit menjadi kemerahan dan sebagainya. Air mawar juga dapat membantu mengurangkan iritasi akibat ekzema.

Mengecilkan Liang Pori

Manfaat seterusnya ialah air mawar mengandungi astringen yang berfungsi untuk mengecilkan liang-liang pori pada kulit wajah. Selain itu, astringen juga berperanan melawan bakteria dan dapat dijadikan sebagai penanggal solekan dan sebarang bahan kimia di wajah.

Anda juga boleh membuat sendiri ramuan air mawar ini. Caranya hanya dengan merebus kelopak bunga mawar bersama secawan air. Tunggu sehingga air mendidih, kemudian titiskan sedikit pati minyak lemon kedalam air mawar dan kacau rata. Adalah lebih baik dilakukan perawatan kulit wajah dengan menggunakan air mawar setiap hari sebelum tidur.

Selamat mencuba!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *