Tips Membina Keyakinan Diri Untuk Remaja

  • Whatsapp

Penulis: Fitriah

Diakui atau tidak, keyakinan adalah perkara paling sukar untuk dibina. Sebenarnya, itu adalah kunci untuk membuka perkara lain. Ramai remaja merasa rendah diri daripada rakan mereka. Mereka berfikir “Kenapa mereka boleh menjadi begitu popular ya? Bolehkah anda mengatakannya dengan yakin di khalayak ramai? ” .

Read More

banner 300250

Selagi anda terus memikirkan orang lain, semakin kerap anda tidak lagi menghormati diri sendiri. Inilah dia, lima petua untuk membina keyakinan diri, yang boleh diamalkan sekarang.

Love yourself. Love your body concept. Girl Healthcare Skincare. Take time for your self. Vector illustration. Woman hugging herself with red hearts on white background. Line doodle style.

Jadi diri sendiri

Tidak ada orang yang lebih mengenali anda daripada anda Tidak kisah jika kekasih rakan anda lebih keren daripada teman wanita anda. Tidak kisah percutian mereka lebih berkelas daripada anda. Anda mesti menghormati diri sendiri.

Anda boleh menggunakan perkataan “Terima kasih kepada saya, yang telah menemani saya dari awal hingga sekarang,”; “Anda cantik seperti biasa,”; atau perkara positif lain.

Bina Hubungan

Satu perkara yang dapat membina keyakinan seseorang adalah melihat orang di sekitar yang lebih yakin dan menyokong anda. Ayuh , jalin hubungan baik dengan mereka. Mampu bertanya khabar, menyebarkan senyuman, berbual mesra dengan semua orang.

Amalkan Keyakinan

ni sangat penting untuk perhatian. Cubalah, sesekali anda berdiri di hadapan cermin, kemudian bercakap dengan diri sendiri. Contohnya , peech,  puisi, atau jenaka. Buat diri anda selesa. Kemudian perhatikan pergerakan badan anda. Jangan lupa, sediakan senyuman terbaik anda.

Anda boleh mencubanya setiap hari. Bayangkan anda bercakap di hadapan banyak orang, dan rasakan suasananya. Lama kelamaan, anda mesti terbiasa.

Fokus pada kekuatan anda sendiri

Percayalah! Rakan anda yang paling popular dan cantik atau tampan mesti mempunyai kekurangan. Tetapi mereka menumpukan pada kekuatan yang mereka ada. Sekarang, tanya diri anda. Apa bakat saya?

Anda boleh mencuba menyanyi, menulis, melukis atau lain-lain. Cara untuk mencungkil bakat anda adalah dengan mencuba banyak perkara. Nanti anda akan menjumpai sesuatu yang anda cari selama ini.

Pembangunan diri

Pernahkah anda mendengar pepatah “Hari ini mesti lebih baik daripada semalam,” ? Yup Itulah yang mesti anda lakukan. Sekiranya anda merasakan kemahiran berbahasa Inggeris anda kurang, cubalah mengasah dengan kerap mendengar lagu atau menonton filem Inggeris. Tidak ada masalah ketika pada awalnya, bahasa Inggeris anda masih berantakan. Anda kan masih dalam proses, tidak muktamad. Jangan putus asa, kemudian berhenti.

Itulah yang perlu kita ingat setiap kali kita tidak yakin. Berani mencuba perkara baru dengan keluar dari zon selesa anda sekarang. Perkara penting adalah menggerakkan kaki anda untuk mengambil langkah pertama. Semoga bermanfaat!

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *