Inspirasi Untuk Gaya Hijab Kasual Untuk Pakaian Setiap Hari

  • Whatsapp

Penulis: Fitriah

 

Read More

banner 300250

Ingin sentiasa tampil cantik dan bergaya dengan pelbagai gaya adalah impian wanita. Termasuk wanita bertudung yang kadang kala keliru memilih pakaian tudung kasual setiap hari. Walaupun koleksi pakaian dari yang lama hingga yang terbaru sangat banyak di almari pakaian. Namun, sering kali anda takut untuk mencampurkan dan mencocokkan pakaian secara sembarangan. Sekiranya gaya itu salah, tidak akan yakin!

Sebenarnya, memilih pakaian boleh dilakukan selagi anda kreatif. Walaupun memakai t-shirt boleh menjadi sangat bergaya dan membuat anda yakin. Namun, walaupun anda mempunyai idea untuk apa yang anda mahu pakai, kadangkala anda kehabisan idea, bukan? Sekiranya anda memilikinya, ia menjadi membingungkan di hadapan almari pakaian atau di depan kaca.

Anda tidak perlu risau, Gadis. Anda boleh kelihatan santai sambil tetap cantik untuk pelbagai acara. Dengan syarat, anda memilih pakaian yang selesa dan sesuai dengan watak anda. Anda juga perlu menyesuaikan pakaian dengan persembahan dan bentuk badan anda. Dengan cara ini, gaya apa pun akan menjadikan anda yakin dan cantik.

 

1. Tampil bergaya dengan aksen cerucuk

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan aksen susun 

Sekiranya anda keliru dengan gaya tudung kasual untuk setiap hari, ini boleh disalin. Anda boleh menggunakan baju panjang dan luar yang mesti anda pakai sekaligus. Gaya timbunan anda akan kelihatan lebih sejuk dan bergaya. Anda boleh mencampurkan dan memadankan dengan kemeja polos dan seluar berpasangan.

Untuk jilbab, anda boleh menggunakan pasmina tegar diikat. Ringkas tetapi tetap cantik. Kemudian, anda boleh menambah kasut sehingga penampilan kasual anda tidak apa-apa. Lihat, ini tidak terlalu rumit untuk anda gunakan setiap hari. Malah anda bukan sahaja boleh memakai pakaian ini untuk acara santai. Untuk acara rasmi seperti kampus, tempat kerja, mesyuarat, tidak mengapa.

Gaya ini sesuai untuk anda yang mempunyai postur badan yang tinggi. Tumpukan pakaian ini akan menjadikan badan anda kelihatan lebih kenyang. Yang kurus juga boleh menggunakan gaya ini. Namun, tidak digalakkan untuk anda yang mungil atau gemuk, ya.

2. Tampil kasual dengan memakai skirt

Gaya tudung kasual dengan skirt

Gaya tudung kasual dengan skirt

Biasanya hijaber bukan sahaja suka memakai seluar yang anda tahu, tetapi juga suka memakai skirt kerana menutup lebih banyak kemaluan dan tidak menonjolkan bentuk kaki. Walaupun anda memakai rok, anda masih boleh kelihatan kasual yang kelihatan santai dan tidak rumit. Dengan gaya tudung kasual wanita ini, anda boleh mencampurkan dan memadankan sweater dengan skirt plisket.

Sweater ini yang mempunyai 3 warna dengan nada hangat menjadikan anda kelihatan lebih hangat dan segar. Untuk skirt, anda boleh memilih warna kuning air. Motif tudung pasmina dengan warna-warna neutral sangat baik untuk melengkapkan pakaian sejuk ini. Anda hanya perlu memakainya dengan punggung yang sederhana.

Oh ya, penampilan ini sesuai untuk anda yang mempunyai postur tinggi atau kurus. Ia juga boleh digunakan di semua rancangan anda. Walaupun untuk acara rasmi, gaya anda sopan walaupun kelihatan lebih santai dan sederhana. Jangan lupa, campurkan penampilan ini dengan kasut yang sama warna dengan skirt anda.

3. Tampil kemas dengan jaket denim yang dipotong dan seluar lurus

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan jaket denim dan seluar lurus

Gaya tudung kasual wanita ini benar-benar dapat memberi inspirasi kepada gadis-gadis anda untuk kelihatan lebih kemas. Anda boleh mencampurkan dan memadankan seluar lurus dengan kemeja dan jaket denim yang dipotong. Kemudian, anda hanya perlu memakai tudung warna netral yang sederhana. Tampilan ini sebenarnya tidak rumit, hanya seluar lurus dengan motif kotak-kotak memberikan kesan yang kemas.

Untuk aksesori, gunakan beg tote dan cermin mata sahaja. Tampilan santai ini sangat sesuai untuk acara seperti kuliah, bengkel, dan acara rasmi yang lain. Mesyuarat pun tidak mengapa. Anda hanya perlu memakai kasut untuk menjadikannya lebih sporty.

Gaya tudung ini sesuai untuk anda yang kurus atau mungil. Jaket denim yang dipotong akan menjadikan lekuk anda lebih menyerlah. Jadi, anda tidak kelihatan kurus dan rata. Bagaimana untuk Berminat dengan penampilan ini?

4. Tampil lebih bergaya dengan tudung kasual sederhana dengan menggunakan kemeja-T

Gaya tudung kasual sederhana dengan t-shirt

Gaya tudung kasual sederhana dengan t-shirt 

Adakah anda ingin kelihatan bergaya dengan gaya tudung kasual tetapi hanya memakai t-shirt? Nah, pakaian yang satu ini benar-benar dapat disalin dengan mudah, Girls. Anda boleh mencampurkan dan memadankan kemeja-T dengan seluar yang tidak terlalu lebar. Oleh itu, supaya lengan anda tetap tertutup, anda boleh memakai manset sebagai bahagian dalam.

Tentunya penampilan ini sangat senang untuk anda pakai setiap hari. Anda juga hanya perlu memakai tudung pasmina sederhana dan beg tangan bersaiz sederhana. Untuk kasut, anda boleh memakai kasut untuk membuatnya lebih tenang, atau anda juga boleh menggunakan kasut rata yang lebih sederhana.

Walau bagaimanapun, pakaian ini tidak sesuai untuk acara rasmi, Girls. Anda boleh memakainya untuk melepak, melancong, atau hanya dalam perjalanan. Jangan lupa memakai cermin mata hitam agar tetap bergaya. Oh ya, bagi anda yang kurus, pilih ukuran baju yang tidak terlalu besar sehingga badan anda tidak kelihatan lemas.

5. Tampil kasual formal dengan motif kemeja dan skirt A-line

Gaya tudung kasual dengan kemeja motif dan skirt A-line

Gaya tudung kasual dengan kemeja motif dan skirt A-line 

Sudah tiba masanya untuk memakai koleksi baju motif anda di almari pakaian, Girls. Untuk gaya tudung kasual wanita kali ini, anda boleh memiliki penampilan separuh formal dengan motif kemeja. Anda boleh mencampurkan kemeja motif ini dengan skirt A-line dan kasut. Anda boleh memilih baju lengan pendek dan kemudian memakai baju dalam yang anda tahu.

Untuk tudung, anda boleh memilih tudung persegi atau pasmina yang hanya diikat. Kemudian gunakan beg sling telus yang hilang sepenuhnya. Penampilan ini sangat kasual tetapi agak formal. Anda boleh memakai pakaian ini untuk sebarang keadaan. Untuk kuliah, tempat kerja, atau berjalan-jalan, tetap sejuk.

Inspirasi gabungan dan padanan ini sesuai untuk anda yang agak kenyang. Yang paling penting, elakkan ukuran baju yang terlalu ketat. Selain itu, anda yang mungil juga boleh memakai pakaian ini. Selagi anda tidak memilih rok yang terlalu panjang. Bagaimana untuk Gaya satu ini sesuai untuk setiap hari?

6. Lakukan antiribet dengan jumpsuit

Gaya bertudung kasual dengan jumpsuit

Gaya jilbab kasual dengan jumpsuit 

Kali ini, gaya tudung kasual datang terutama bagi mereka yang malas untuk menjadi rumit. Anda boleh memakai jaket sederhana yang digabungkan dengan kemeja-T panjang. Kombinasi warna bogel jumpsuit dengan warna T-shirt oren akan menjadikan anda kelihatan segar. Anda hanya perlu memakai tudung segi empat tepat yang juga berwarna bogel.

Untuk kasut, anda boleh memilih kasut putih yang sesuai dengan pelbagai jenis pakaian. Betul-betul sederhana kan? Sangat sesuai untuk bergaul dengan rakan, melancong atau melancong. Digunakan setiap hari untuk acara rasmi, anda tahu. Anda hanya perlu mengganti kemeja-T dengan kemeja atau blaus untuk menjadikannya lebih formal.

Pakaian wanita bertudung kasual ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai postur badan yang mungil. Untuk anda yang mempunyai badan yang agak montok, pilih pakaian dalam dengan aksen tali di bahagian pinggang. Bagaimanapun, walaupun sederhana, anda tetap tidak akan menjadi rumit ketika aktif. Dan tentu saja, bergaya!

7. Lakukan swag selepas kaus tentera

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan baju sejuk tentera 

Gaya jilbab kasual untuk wanita dengan kaus tentera cukup buruk, kanak-kanak perempuan? Anda boleh mencampurkan dan memadankan baju sejuk ini dengan seluar pengebom sehingga penampilan anda selesai sepenuhnya. Anda juga hanya perlu memakai tudung warna neutral yang diikat dengan sederhana. Untuk aksesori, hanya pakai kasut dan selempang kecil yang mempunyai warna yang sama dengan seluar dan tudung anda.

Sudah tentu, penampilan ini sangat sesuai untuk anda pakai setiap hari. Selain sederhana, anda tetap kelihatan bergaya. Walau bagaimanapun, pakaian ini tidak sesuai untuk acara rasmi. Lebih baik untuk pelbagai rancangan anda, Girls.

Nah, bagi anda yang mempunyai postur badan yang tinggi, anda pasti sesuai untuk menggunakan penampilan ini. Bagi anda yang mempunyai bentuk badan yang agak penuh juga tidak mengapa. Tubuh anda yang sedikit gemuk boleh disamarkan dengan baju sejuk dan seluar pengebom yang tidak ketat.

8. Tampil elegan dan kasual dengan kemeja yang besar

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan kemeja besar

Bagi anda yang gemar memakai baju, terutamanya untuk pelbagai acara rasmi, cubalah pakaian tudung wanita ini. Anda boleh mencampurkan dan memadankan baju dengan seluar berkaki longgar tetapi tidak terlalu besar. Kemudian untuk jilbab, pilih saja pasmina model tegar yang diikat tanpa rumit.

Penampilan ini sangat sesuai untuk menghadiri acara rasmi. Walaupun anda hanya mahu melepak atau berjalan-jalan, tetap tidak mengapa. Jangan lupa untuk menggunakan beg sandang putih dan aksesori kasut.

Idea gabungan dan padanan ini tepat untuk anda dengan bentuk badan yang agak penuh. Baju yang besar ini dengan lengan lebar boleh menyamarkan lengan anda yang agak tebal. Anda yang mempunyai badan yang kurus, tidak digalakkan ya Girls. Tidakkah anda mahu dilihat lemas dengan baju yang terlalu besar?

9. Tampil comel dan bergaya dengan topi fedora

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan kemeja T-shirt dan seluar culottes 

Masih gaya tudung kasual dengan topi, Girls. Kali ini, anda boleh mencampurkan dan mencocokkan kemeja-T dengan garis-garis dengan kulot plastik untuk kelihatan bergaya setiap hari. Anda hanya perlu menambah topi fedora agar tidak kelihatan biasa-biasa saja. Untuk kasut, pilih kasut putih yang neutral dan buat anda kelihatan aktif.

Rupa ini sangat sesuai untuk pelbagai acara santai. Untuk aktiviti luar, anda tidak akan merasa panas. Selain memakai T-shirt nipis, anda juga memakai topi yang melindungi wajah anda dari cahaya matahari.

Campuran dan padanan ini disyorkan untuk anda yang mempunyai postur badan penuh. Dengan pakaian yang longgar tetapi t-shirt yang dipakai di seluar ini akan menjadikan badan anda lebih langsing. Tetapi masih tidak rata. Oh ya, jangan lupa beg sling kecil untuk menjadikannya lebih comel!

10. Muncul formal dan tenang dengan bahagian atas yang besar

Gaya tudung kasual dengan bahagian atas yang besar

Gaya tudung kasual dengan bahagian atas yang besar 

Nah, inspirasi gaya tudung kasual ini, sangat sesuai untuk acara rasmi. Anda hanya mencampurkan dan memadankan bahagian atas yang besar dengan seluar bercabang. Teratas dengan warna putih ini adalah neutral dan digabungkan dengan warna apa pun. Sekiranya ini digabungkan dengan warna hijau, termasuk tudung kelihatan sangat sesuai.

Warna hijau dan putih ini menjadikan anda kelihatan segar. Selain itu, model pakaian yang agak formal ini tetap mempunyai sentuhan kasual. Senang digunakan setiap hari kerana tidak akan membuat anda rumit.

Tampilan ini sangat sesuai untuk anda dengan postur badan yang tinggi. Bahagian atas yang besar tidak akan membuat anda kelihatan rata dan lemas. Untuk aksesori, anda boleh memakai sling bag dan menambahkan kasut untuk menjadikannya lebih kemas.

11. Gaya tudung kasual dengan bahagian luar garis panjang

Gaya tudung kasual dengan bahagian luar garis panjang

Gaya tudung kasual dengan bahagian luar garis panjang 

Idea gaya tudung kasual ini juga dapat dijadikan rujukan agar anda tidak bingung mencampuradukkan dan mencocokkan pakaian setiap hari. Mudah, anda tahu! Anda hanya perlu memakai kemeja-T, seluar kurus, dan bahagian luar yang panjang. Kemudian, pilih pasmina tudung warna neutral dengan penggunaan satu sisi lebih lama.

Untuk kasut, pilihlah kasut hitam yang menjadikan anda kelihatan kemas dan bergaya. Tampilan ini boleh untuk pelbagai acara santaimu. Untuk acara separa formal juga tidak mengapa. Bahagian luar anda menjadikan sentuhan gaya anda kelihatan lebih sopan dan formal.

Oh ya, penampilan ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai postur tinggi, Girls. Garisan luar yang panjang ini akan membuat anda kelihatan lemas sekiranya anda mempunyai bentuk badan yang kecil. Nah, untuk anda yang mempunyai badan yang sedikit gemuk, di luarnya anda boleh menambahkan tali pinggang agar lebih menyerlah.

12. Lakukan girly kasual dengan topi jaket dan topi berita

Gaya tudung kasual

Gaya tudung kasual dengan topi jaket dan topi berita 

Idea gaya tudung kasual tidak berkesudahan. Termasuk untuk idea yang satu ini. Anda boleh memakai baju renang yang selesa dengan kemeja-T. Kemudian, campurkan dan padankan dengan topi dan kasut sukan. Untuk tudung, anda boleh memilih pasmina tudung dengan gaya satu sisi yang panjang.

Tampilan ini sangat sesuai untuk anda yang aktif tetapi tidak mahu menjadi rumit. Jumpsuit ini akan membuatkan anda kelihatan selesa. Di samping itu, anda boleh memakai pakaian ini untuk acara formal atau kasual.

Pilihan jumpsuit sangat sesuai untuk anda yang mempunyai postur badan yang kecil agar kelihatan lebih tinggi. Jumpsuit ruffle ini di bahagian depan juga dapat membuat anda kelihatan comel. Tidakkah anda berminat dengan Girls dengan penampilan ini?

13. Terlihat elegan dengan kimono luar

Gaya tudung kasual dengan kimono luar

Gaya tudung kasual dengan kimono luar 

Anda boleh membuat item luar kimono agar kelihatan cantik dengan gaya tudung kasual, Girls. Anda hanya mencampurkan dan memadankan bahagian luar ini dengan seluar jeans kurus dan pasmina tudung, yang ringkas tetapi tanpa banyak jarum. Kemudian untuk kasut, kasut sentiasa menjadi pilihan yang tepat.

Anda boleh menggunakan pakaian ini untuk acara formal dan tidak rasmi. Masalahnya sangat sesuai untuk pelbagai persembahan. Walaupun anda memakainya setiap hari, anda tetap akan kagum.

Oh ya, penampilan ini sesuai untuk anda yang mempunyai postur badan yang tinggi. Untuk badan anda yang kelihatan seperti tidak mengapa juga, Girls. Kimono luar akan menyamarkan beberapa bahagian badan anda yang kelihatan gemuk.

14. Tampil awet muda dengan skirt A-line dan T-shirt

Gaya tudung kasual dengan skirt A-line dan T-shirt

Gaya tudung kasual dengan skirt A-line dan T-shirt 

Bagi anda remaja, anda benar-benar boleh meniru gaya ini untuk gaya tudung kasual anda. Anda tahu, anda hanya perlu mencampurkan dan memadankan skirt A-line dengan kemeja-T yang besar dan seluar dalamnya. Tampilan ini sangat bergaya untuk penampilan harian anda dalam aktiviti.

Selain kelihatan kasual, penampilan ini juga menjadikan anda kelihatan comel. Bahkan boleh menjadi pakaian syar’i jika anda memakai jilbab yang tersarung di dada dan anda menambah kerongsang Jangan lupa, tambahkan kasut dan beg sandang kecil untuk membuatnya lebih menonjol.

Rupa ini hampir sesuai untuk pelbagai bentuk badan. Cukup hebat dari ukuran skirt dan kemeja-T. Anda tidak perlu memakai pakaian baru, bukan? Hanya memakai baju boleh sesederhana itu!

Berikut adalah beberapa gaya tudung kasual wanita yang dapat anda jadikan inspirasi dalam pakaian seharian. Sudah tentu, semua gaya di atas kembali ke postur anda. Jangan memaksa pakaian yang tidak sesuai dengan anda! Di samping itu, anda juga dapat menambahkan kreativiti ke otak dengan bermain-main dengan mencampurkan dan memadankan idea dengan gaya anda.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *