Elaun Sara Hidup Nelayan terima kenaikan

  • Whatsapp

Penulis: Iz Hafiz

BEAUFORT: Kerajaan hari ini bersetuju untuk menaikkan semula kadar Elaun Sara Hidup Nelayan dari RM250 sebulan kepada RM300 sebulan, bagi mengurangkan beban golongan itu yang terjejas susulan pandemik COVID-19.

Read More

banner 300250

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata sejumlah RM21.1 juta diperuntukkan bagi pembayaran elaun itu yang akan memanfaatkan 7,581 nelayan.

“Semasa Pakatan Harapan (PH) mentadbir negara, Parti Warisan Sabah (WARISAN) sebahagian daripada PH dan Elaun Sara Hidup nelayan sebanyak RM300 dipotong menjadi RM250.

“Hari ini, saya umumkan, kita kembalikan semula bayaran tunai RM300 setiap bulan, supaya dapat meringankan beban yang ditanggung sektor perikanan,” katanya pada Majlis Bersama Peladang, Penternak dan Nelayan Sabah serta Pelancaran Skim Subsidi Baja dan Racun Padi Bukit/Huma, di sini, hari ini.

Turut hadir, Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee; Ahli Parlimen Beaufort Datuk Azizah Mohd Dun dan calon Perikatan Nasional (PN) DUN Klias Datuk Isnin Aliasnih.

Pada majlis itu, beliau turut mengumumkan peruntukan bantuan khas, khususnya untuk kerajaan negeri Sabah dan Sarawak, di bawah Skim Subdisi Baja dan Racun Padi Bukit/Huma berjumlah RM40.34 juta.

Selain itu, beliau turut mengumumkan kadar dividen sebanyak 8.1 peratus bagi Dana Peladang Kebangsaan untuk 2019, dengan keseluruhan agihan dividen sebanyak RM7.7 juta.

Agihan itu diberikan selepas Dana Peladang Kebangsaan di Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) memperoleh keuntungan sebanyak RM9.3 juta bagi tahun 2019.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *