8 Petua Menjadi Pencapaian Pelajar Di Sekolah

  • Whatsapp

Penulis: Fit Hisham

Read More

banner 300250

 

Menjadi pelajar yang mempunyai pencapaian akademik yang baik tentunya menjadi keinginan semua orang. Tetapi dalam praktiknya, ini tidak dapat disedari dengan mudah. Tanda aras untuk pelajar yang berprestasi tinggi biasanya dilihat dari hasil pembelajaran pelajar yang memuaskan, misalnya dengan mendapat gred yang baik atau mencapai kedudukan di sekolah . Tanda aras lain juga dapat dicapai dalam bidang tertentu, seperti sukan dan seni.

Bagi anda yang ingin menjadi pelajar cemerlang di sekolah, anda boleh cuba menggunakan petua berikut:

Mampu Belajar Dengan Berkesan

Pencapaian pelajar

Bagi anda yang ingin cemerlang, perlu menguasai kemahiran belajar yang berkesan. Sekiranya anda dapat menguasai pembelajaran yang berkesan, memudahkan anda memperoleh hasil yang memuaskan. Kerana anda sudah tahu bagaimana menguasai bahan pembelajaran dengan cepat. Hasilnya, semasa peperiksaan atau ujian, anda dapat menyelesaikan soalan dengan baik.

Aktif Dalam Pembelajaran

 Pencapaian pelajar

Keaktifan dalam pembelajaran biasanya ditandai dengan aktiviti pelajar yang suka atau kerap menjawab soalan yang diajukan oleh guru. Di samping itu, pelajar juga secara aktif bertanya kepada guru mengenai perkara yang belum difahami. Menjadi aktif sangat penting supaya anda dapat mengetahui perkara pokok dengan cepat. Dengan sikap aktif, anda akan sentiasa terdorong untuk mencari bahan sehingga kesimpulannya.

Bekerja dengan tekun dan tugasan kerja rumah

Pencapaian pelajar

Apabila anda ingin menjadi pelajar yang cemerlang, anda mesti rajin melakukan tugasan dan kerja rumah yang diberikan oleh guru. Ini boleh anda gunakan untuk menjadi nilai tambahan dari skor ujian dan juga ujian. Bersikap rajin dan tepat pada waktunya mengerjakan tugas boleh menjadi nilai tambah untuk penilaian guru.

Motivasi Tinggi

Pencapaian pelajar

Menjadi pelajar yang cemerlang pastinya tidak datang dengan sendirinya, kerana memerlukan dorongan dan motivasi yang tinggi. Oleh itu, adalah penting agar anda sentiasa mempunyai motivasi yang kuat. Motivasi ini akan mendorong anda untuk mencapai pencapaian yang tinggi. Anda akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mewujudkannya.

Mampu Menguruskan Masa dengan Baik

Pencapaian pelajar

Untuk dapat mencapai pencapaian, anda mesti pandai mengurus masa dengan betul . Sebagai pelajar, aktiviti anda bukan hanya mengenai pembelajaran. Tetapi ada aktiviti lain seperti bermain, bersosial, dan menolong ibu bapa. Dengan pengurusan masa yang baik, semua aktiviti anda dapat diselesaikan dengan baik.

Mempunyai Sikap dan Kelakuan yang Baik

Pencapaian pelajar

Secara amnya, guru cenderung lebih berminat dengan pelajar yang mempunyai sikap dan tingkah laku yang baik. Mengapa ini mempengaruhi pencapaian pelajar ? Kerana sikap dan tingkah laku juga termasuk dalam elemen penilaian pendidikan. Oleh itu cubalah menjadi pelajar yang mempunyai sikap dan tingkah laku yang baik.

Mempunyai Pencapaian Bertekad

Pencapaian pelajar

Sebilangan besar kanak-kanak yang cemerlang mempunyai tekad yang kuat untuk mencapai keputusan yang terbaik. Oleh itu, pelajar akan berusaha untuk belajar agar dapat memperoleh hasil yang maksimum. Prinsip kanak-kanak dengan mentaliti yang unggul adalah “hari ini menjadi lebih baik daripada semalam”. Dengan prinsip ini, pelajar akan berusaha untuk terus bertambah baik setiap hari.

Taat

Pencapaian pelajar

Bukan hanya masalah akademik yang perlu anda persiapkan untuk menjadi pelajar yang cemerlang. Ketaatan dalam ibadah juga penting untuk menyokong kejayaan belajar. Oleh itu, anda mesti patuh untuk beribadah agar anda selalu diberi kemudahan, kelancaran, dan juga kejayaan dalam belajar.

Jadi, itu adalah beberapa petua untuk menjadi pelajar berpencapaian tinggi di sekolah yang boleh anda gunakan. Semoga anda dapat hasil yang terbaik.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *